Followers

Search This Blog

Friday, February 3, 2012

Dunia + Akhirat = ??
Assalamualaikum dan Salam Jumaat…

“Wahai manusia iangatlah dunia hanya tempat tumpangan untuk sementara, akhirat jualah sebenar-benar tempat yang kekal”

Selalu dengar ayat ni mase mula khutbah kedua tapi tak pernah nak ambil iktibar daripadanya. Kenapa hati ini susah sangat nak terima kebaikan..?? Ya Allah Engkau yang Maha Mendengar segala rintihan hambamu. Engkau berikanlah hambamu ini kekuatan dan ketaqwaan dalam menghadapi segala ujian dan dugaan yang Engkau berikan. Sesungguhnya hanya kepada Engkaulah kami berserah.

Semalam kawan saya Tanya…kau takut mati tak..?? saya jawab takut!!!tapi cukupkah dengan hanya menyebut perkataan “TAKUT” mampu menyelamatkan kita daripada azab api neraka yang telah Allah s.w.t janjikan untuk kita di Akhirat?? Jika di tanya kepada golongan remaja sekarang nak masuk syurga tak??saya boleh jamin semuanya akan jawab ‘mestilah aku nak masuk syurga’ tapi pernah tak kite fikir macam mane nak masuk syurga sedangkan amalan wajib pun celum celam (jarang2).

Itu belom sebut yang amalan sunat, entah kemana la agaknye..tapi itulah manusia selalu mudah lupakan Allah sedangkan Allah tak pernah sekalipun tinggalkan kita. Bila ditimpa kesusahan baru rase nak berdamping dengan Allah, tapi bila Allah bagi kesenangan pada kita susah nak sebut Alhamdulillah. Tapi Allah itu maha pemurah, setiap hari Dia jaga kita, beri rezeki, lindung kita dari bencana dan sebagainya, tapi kita masih lalai dengan kesenangan duniawi.
Tak payah cari jauh-jauh, tengok jer kat facebook wall tu ape yang kita selalu post. Adakah ianya benda yang bermanfaat untuk orang lain atau paling tidak pon memberi kita manfaat di akhirat nanti. Saya bukanlah seorang yang sempurna dari segi akhlak, tapi sekadar ingin berkongsi pendapat bersama teman-teman yang lain supaya Allah memberkati dan merahmati kita semua di dunia dan di Akhirat. InsyaAllah

"Bertolong-tolonglah kamu dalam (mengerjakan) kebaikan dan taqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan dalam berbuat dosa dan melampaui batas; dan bertaqwalah kepada Allah". [al-Maidah ayat 2]

2 comments:

  1. semoga kita tergolong dalam orang2 yang beriman...dan kita akan terus berusaha..InsyaAllah

    ReplyDelete