Followers

Search This Blog

Monday, October 18, 2010

Iman manusia dan semut???


Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Mengasihani
Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh

Alhamdulillah…dapat lagi aq tulis entri tuk minggu ni…pas seminggu da mcm2 berlaku…ad yang cdih ad yg gembira…tp itulah yang dinamakan lumrah dunia…setiap manusia diuji keimanannye oleh Allah tuk meningkatkan tahap ketaqwaan dalam diri manusia yang kian hari kian luntur dalam diri kite…kurangnya rase cinta terhadap Allah telah mnyebabkn hati kita menjadi keras dan susah nk terime nachat org len…n mudah terikut-ikut hasutan syaitan…2 la yang terjadi kat aq n kite skang nih…dikelilingi dgn dunia yg bebas tanpa konkongan keluarga memang memerlukan jati diri yg kuat…jati diri yg kuat memerlukan iman yg teguh supaya dapt menahan godaan syaitan…kali ni aq nk kongsikan kisah tentang iman manusia yg dibandingkan dengan iman seekor semut…oleh itu mri same2 kite hayati cite ni…dan mengambil manfaat darinya…INSYAALLAH

Iman semut???

“Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi Allah Sulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi Allah Sulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yang kering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.

Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut: ” Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukup untuk kamu”.

Semut pun menjawab: “Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin di atas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku”.

Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya: ” Wahai semut, berapa banyakkah engkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makan dalam sebulan?”


Jawab semut: “Aku makan hanya sekadar sebiji gandum sebulan”.

Nabi Allah Sulaiman a.s pun mencadangkan: “Kalau kamu makan hanya sebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong”.

Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dan dimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalam bekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi Allah Sulaiman tinggal semut di dalam bekas dengan sebiji gandum selama satu bulan. Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanya dimakan setengah sahaja oleh semut.

Lantas Nabi Allah Sulaiman menemplak semut: “Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makan sebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah”.


Jawab semut: “Aku tidak berbohong..., aku tidak berbohong!!.., kalau aku ada di atas batu aku pasti makan apa pun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandum sebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnya daripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamu masukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu dan aku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supaya tahan dua bulan. Aku takut kamu lupa”.

Itulah Iman seekor semut !!!
  

Iman manusia ???


 Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kubur orang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila ada orang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu. Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat. Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik ke rumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kubur untuk korek balik. Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah di INTERVIEW oleh Munkar Nakir. Dia mengorek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur, 50 kubur sampai 100 kubur.


 Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya: “Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islam yang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadap kiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?”.

Jawab Imam Suffian:” Di akhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yang percaya rezeki itu di tangan Allah s.w.t. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan”.

Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yang banyak, biasanya iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.

Itulah iman manusia (kita) !!!…”
1 comment:

  1. Bagus kisah ini. Manusia pun kena sentiasa sedar dan diingatkan selalu. Insya-Allah, kita tidak lupa. Yakin kepada Allah itu perlu untuk meneguhkan iman kita. Insya-Allah...

    Bercita-cita menjadi Ustazkah?

    Tahu apakah makna Ustaz itu sebenarnya? =)

    Jom lihat sini > Apakah itu Ustaz? Insya-Allah... ^_^

    ReplyDelete